top of page
 • Writer's pictureMatei Pompiliu

Reguli redactare lucrare de licenta

În procesul de redactare a lucrării de licență, este important să urmăm anumite reguli și ghiduri pentru a ne asigura că rezultatul final este un document coerent, bine structurat și de înaltă calitate. În acest articol, voi prezenta câteva reguli și sfaturi esențiale pentru redactarea unei lucrari de licenta de succes.


Redactarea lucrarii de licenta este un proces complex și implică o serie de etape importante. Iată un ghid pas cu pas pentru a te ghida în procesul de scriere a lucrării tale de licență:Etapa 1: Stabilirea unei metodologii de cercetare

Primul pas în redactarea unei lucrari de licenta este stabilirea unei metodologii de cercetare. Alegerea unei metodologii adecvate și bine fundamentate este esențială pentru obținerea unor rezultate valide și pentru dezvoltarea unui argument coerent în lucrarea ta. Asigură-te că metodologia ta este clădită pe baza unor surse de încredere și că este adaptată obiectivelor și întrebărilor de cercetare ale lucrării tale.


Etapa 2: Structurarea lucrării

O structură bine definită este cheia pentru o lucrare de licenta reușita. Asigură-te că lucrarea ta are o introducere clară și concisă, în care prezintă subiectul, scopul lucrării și întrebările de cercetare. Apoi, dezvoltă capitolele principale ale lucrării tale, oferind argumente și evidențe solide pentru fiecare punct pe care îl abordezi. În final, încheie lucrarea cu o concluzie care reiterează principalele rezultate și concluzii ale cercetării tale.


Etapa 3: Revizuirea și editarea lucrării

După ce ai finalizat prima versiune a lucrării tale de licență, este important să o revizuiești și să o editezi în mod atent. Verifică gramatica, ortografia și punctuația, asigurându-te că folosești un limbaj clar și coerent pe tot parcursul lucrării. De asemenea, asigură-te că respecți toate regulile de formatare și citare specificate de către instituția ta academică.Metodologia este un aspect crucial al unei lucrări de licență și trebuie tratată cu atenție și rigurozitate. Iată câteva sfaturi pentru stabilirea unei metodologii solide pentru lucrarea ta de licență:

Sfaturi pentru alegerea unei metodologii adecvate

 • Începe prin a-ți clarifica obiectivele și întrebările de cercetare. Astfel, vei putea alege o metodologie care se potrivește cel mai bine cu scopul tău.

 • Studiază literatura de specialitate pentru a identifica metodele și tehnicile cele mai potrivite pentru domeniul tău de cercetare.

 • Consultă-ți profesorul îndrumător și alte surse de încredere pentru a primi sfaturi și sugestii în alegerea unei metodologii adecvate.

Detalierea metodologiei în lucrare

Asigură-te că descrii detaliat metodele și tehnicile pe care le-ai utilizat în cercetarea ta. Redactează un capitol dedicat metodologiei, în care să explici în detaliu pașii urmați și instrumentele utilizate. De asemenea, menționează și eventualele limitări ale metodologiei și cum ai abordat aceste aspecte.


Redactarea unei lucrari de licenta poate fi o sarcină dificilă, dar cu un plan bine structurat și acest ghid util, vei reuși să obții o lucrare de licenta de calitate. Iată câteva sfaturi suplimentare pentru redactarea unei lucrari de licenta reușite:

 • Pentru a te asigura că redactezi o lucrare originală și de înaltă calitate, este important să citești și să analizezi lucrări de licență similare în domeniul tău. Astfel, vei obține o perspectivă mai amplă asupra subiectului și vei putea dezvolta o abordare mai originală și inovatoare în lucrarea ta.

 • După ce ai finalizat prima versiune a lucrării tale, este esențial să o revizuiești și să o editezi în mod atent. Fii atent la coerența argumentelor, la claritatea exprimării și la corectitudinea gramaticală. De asemenea, asigură-te că lucrarea ta respectă toate cerințele de formatare și citare specificate de către instituția ta academică.

 • Nu ezita să ceri feedback și sugestii de la profesorul tău îndrumător înainte de a finaliza lucrarea. Aceste opinii externe te pot ajuta să identifici posibilele probleme sau aspecte care pot fi îmbunătățite. Fi deschis la sugestii și folosește-le pentru a-ți îmbunătăți lucrarea și a obține rezultate mai bune.


Ghid de elaborare și redactare lucrari de licenta
Ghid redactare lucrare de licenta

Structura lucrării de licență

O lucrare de licenta trebuie să respecte o structură clară și bine definită, care să permită prezentarea și dezvoltarea argumentelor într-un mod logic și coerent. Iată principalele secțiuni care ar trebui să fie incluse într-o lucrare de licență:


1. Introducere

Introducerea trebuie să ofere o prezentare a temei lucrării și a contextului în care aceasta se încadrează. Este important să se introducă cititorul în subiect și să se prezinte obiectivele și întrebările de cercetare ale lucrării.


2. Revizuirea literaturii

În această secțiune, este necesară o prezentare a literaturii existente referitoare la tema lucrării. Trebuie să se evidențieze principalele teorii și concepte, precum și cercetările anterioare care au abordat subiectul în discuție. De asemenea, se pot identifica lacunele în literatura existentă și se poate argumenta relevanța lucrării.


3. Metodologie

Această secțiune trebuie să ofere o descriere detaliată a metodelor și tehnicilor utilizate în cercetare. Se specifică tipul de cercetare, eșantionul, instrumentele de colectare a datelor și metodele de analiză. Este important ca această secțiune să fie suficient de detaliată pentru a permite replicarea cercetării.


4. Rezultate

În această secțiune, se prezintă și se interpretează rezultatele obținute în urma cercetării. Se pot utiliza tabele, grafice sau alte forme de prezentare a datelor pentru a facilita înțelegerea rezultatelor. Interpretarea rezultatelor trebuie să fie obiectivă și legată de obiectivele și întrebările de cercetare ale lucrării.


5. Discuție

În această secțiune, se analizează și se interpretează rezultatele în contextul literaturii existente și se răspunde la întrebările de cercetare formulate în introducere. Se pot discuta implicațiile rezultatelor și se pot propune direcții pentru cercetări viitoare.


6. Concluzii

În concluzii, se sintetizează rezultatele și se trage o concluzie generală referitoare la tema lucrării. Este important ca concluziile să fie susținute de datele prezentate în lucrare și să fie legate de obiectivele și întrebările de cercetare.


7. Bibliografie

În această secțiune, se listează toate sursele bibliografice utilizate în lucrare. Este important să se folosească un stil de citare adecvat și să se respecte regulile de formatare a bibliografiei.


8. Anexe

Dacă este necesar, se pot include anexe în care să se prezinte date suplimentare, instrumente de cercetare sau alte informații relevante pentru înțelegerea lucrării.


Formatarea lucrării de licență

Formatarea unei lucrări de licență este un aspect important, care poate influența evaluarea și aprecierea acesteia. Iată câteva reguli de formatare de baza pe care ar trebui să le urmați (ATENTIE!!! Urmati intotdeauna indicatiile profesorului coordonator si din ghidul de redactare lucrare de licenta):

 • Lucrarea poate să fie scrisă cu font Times New Roman, dimensiune 12 și cu interlinierea 1,5.

 • Marginile paginii trebuie pot avea o lățime de cel puțin 2,5 cm.

 • Paginile pot fi numerotate consecutiv, începând cu pagina de titlu.

 • Titlurile secțiunilor pot să fie evidențiate prin utilizarea unui stil de tipar diferit, cum ar fi bold sau italic.

 • Citările și referințele bibliografice trebuie să respecte un anumit stil de citare, cum ar fi APA sau MLA.

Un aspect important al redactării unei lucrari de licenta este stilul de scriere și citare. Iată câteva reguli și recomandări în acest sens:

 • Utilizați un limbaj clar, concis și academic. Evitați utilizarea unui limbaj informal sau colocvial.

 • Evitați plagiatul și asigurați-vă că toate sursele utilizate sunt citate corect. Utilizați un stil de citare adecvat și menționați sursele bibliografice în text și în bibliografie.

 • Dacă utilizați citate directe, asigurați-vă că acestea sunt încadrate în ghilimele și că este specificată sursa.

 • Pentru a evita plagiatul, este recomandat să utilizați sinonime și să reformulați ideile din sursele utilizate, păstrând totuși sensul original.


bottom of page