Ardeleanu Iulian
Cum alegi coordonatorul pentru teza de licență\disertatie?
Introducere
Alegerea unui coordonator pentru teza de licență este o decizie importantă de luat. Supervizorul dumneavoastră vă va ajuta să vă dezvoltați subiectul și procesul de scriere. Iată câteva sfaturi pentru a alege persoana potrivită pentru asta:
Cum să alegi un coordonator pentru teza ta de licență?
Pentru a alege un coordonator pentru teza de licență, ar trebui să luați în considerare următoarele:
Alege pe cineva care este interesat de subiectul tău. Acest lucru este important pentru că îi va face mai dispuși să vă ajute în cercetarea dvs.
Alege pe cineva care este disponibil să te întâlnească frecvent. Veți avea nevoie de întâlniri regulate, astfel încât aceștia să vă poată ajuta cu cercetarea și să vă ofere sfaturi despre cum să procedați cu aceasta. Dacă nu sunt disponibile suficient de des, atunci acest lucru poate cauza întârzieri în finalizarea tezei, deoarece nu va fi suficient timp pentru toate aceste întâlniri!
Alegeți pe cineva care are o bună reputație de supervizor excelent pentru studenții care fac diplome de licență, sau chiar și master sau doctorat! Uită-te la istoricul lor; dacă au supravegheat mulți studenți înainte, sunt șanse mari ca această persoană să știe despre ce vorbește atunci când dă sfaturi despre cum să gestioneze cel mai bine anumite situații legate în mod specific de finalizarea proiectelor precum al tău (care sper să nu fie nici prea dificil! ).
Alegerea unui coordonator pentru teza de licență este o decizie importantă de luat. Supervizorul dumneavoastră vă va ajuta să vă dezvoltați subiectul și procesul de scriere. Iată câteva sfaturi pentru a alege persoana potrivită pentru asta:
Alegeți un supervizor cu un subiect de cercetare similar
Acest lucru vă va ajuta să vă concentrați pe subiectele potrivite de studiat și să evitați timpul inutil petrecut pe cele irelevante. Dacă supervizorul tău are interese diferite, poate fi bine și pentru scrisul tău, deoarece îți vei extinde perspectivele asupra subiectului.
Alegeți un supervizor cu un stil de scriere similar
Supervizorul dvs. ar trebui să aibă experiență personală în scrierea și corectarea textelor academice, deoarece acest lucru îl va ajuta să ofere feedback constructiv despre modul în care vă puteți îmbunătăți atât în ceea ce privește acuratețea gramaticii, cât și a conținutului. Stilul muncii lor ar trebui să se potrivească și cu al tău în ceea ce privește cuvintele, lungimea etc., astfel încât să nu te copleșească sau să te descurajeze să-ți îmbunătățești prea mult aceste abilități în timpul procesului.
Citiți subiectele de cercetare ale potențialilor supraveghetori
Uită-te la interesele lor de cercetare. Au o zonă relevantă de expertiză?
Uită-te la publicațiile lor, mai ales dacă sunt pe aceeași temă cu a ta. Dacă supervizorul dvs. nu este încă excepțional, oricum este în regulă să le luați în considerare - doar fiți pregătit pentru ceva muncă suplimentară! Cel mai bun supervizor este cel care are experiență de lucru în domeniul tău și știe ce este de actualitate în mediul academic (și de ce).
Priviți subiectele pe care această persoană le supraveghează. Au o echipă stabilită cu un număr de studenți actuali? Există conferințe sau simpozioane viitoare în care vor prezenta împreună cu acești studenți? Ar fi potrivit și pentru tine? Unii supraveghetori preferă mai multă autonomie decât alții – și asta poate să nu fie ideal pentru tine dacă vrei îndrumări din prima zi!
Citiți publicațiile lor
Dacă sunteți în căutarea unui supervizor, cel mai bun loc pentru a începe este să citiți publicațiile lor și să vedeți cum abordează cercetarea lor. Priviți calitatea muncii lor, cât de des publică și cât de mult impact a avut aceasta în domeniu. Acest lucru vă va oferi o idee despre ce fel de cercetători sunt: ce subiecte sunt interesați, dacă au sau nu o anumită specialitate care se suprapune cu propriile interese sau obiective de carieră.
Luați în considerare, de asemenea, câți supervizați a preluat fiecare profesor de-a lungul timpului - dacă o persoană este specializată în supravegherea studenților de licență, dar alta nu, acesta ar putea fi un factor important atunci când decideți cui să cereți ajutor pentru proiectul dvs. de teză! De asemenea, este important să ne gândim dacă acei studenți anteriori au absolvit sau nu la timp (sau deloc). Vrei pe cineva care să te poată ghida prin acest proces fără probleme, fără a pune prea multă presiune asupra oricărei părți implicate - la urma urmei, se presupune că acest lucru ar trebui să fie distractiv!
Discutați cu anteriori supravegheați
Discutați cu anteriori supravegheați. Puteți obține o mulțime de informații discutând cu cineva care și-a finalizat deja teza cu coordonatorul dumneavoastră. Întrebați-i despre experiență și despre ce le-a plăcut/nu le-a plăcut la ea. Dacă puteți vorbi cu cineva a cărui teză a fost finalizată recent, este și mai bine, deoarece veți putea întreba despre orice modificare a politicii sau a procedurii de atunci.
Cercetați zona de cercetare a supervizorului dvs. Supervizorul dvs. ar trebui să aibă o agendă de cercetare activă, așa că consultați site-ul și publicațiile lor pentru mai multe informații despre interesele și proiectele lor, precum și despre subiecte conexe în domeniu. Acest lucru va ajuta să dați context pentru ceea ce fac și de ce este important (sau nu), ceea ce va fi de neprețuit pentru a vă asigura că acesta este potrivit pentru dvs.!
Uită-te la câți supraveghetori au
Este important să verificați câți supervizați are un profesor. Dacă au prea multe, acest lucru ar putea însemna că profesorul nu va putea să dedice suficient timp fiecărui student și să ofere suficient sprijin. Pe de altă parte, dacă au prea puțini supravegheați, s-ar putea să nu primești suficientă atenție de la ei. De asemenea, este bine să întrebi dacă subiectul te interesează sau nu și dacă este ceva care s-ar încadra sau nu în planurile tale viitoare de carieră.
Întâlnește-te în avans
Înainte de a fi de acord să lucrați cu un supervizor, încercați să-i întâlniți în avans. Acest lucru vă va oferi amândoi ocazia de a vorbi despre așteptările voastre și despre ce se pot aștepta de la dvs. ca student. Ei ar trebui să vă poată spune cât de mult timp pot să aloce supervizării tezei dvs., care sunt interesele lor de cercetare și cât de multă finanțare au disponibil pentru studenți.
Următoarele întrebări pot ajuta:
La ce fel de proiect vrei să lucrez?
Cum s-ar potrivi teza mea de licenta în cercetarea dumneavoastră actuală?
Aveți vreun sfat pentru a scrie o licenta bună? (de exemplu, structura)
Am nevoie de abilități sau calificări speciale înainte de a începe să lucrăm împreună? De exemplu, cunoștințele de calculator sau cunoștințele statistice ar putea fi utile, în funcție de tipul de proiect asupra căruia decidem mai târziu.”
Nu vă decideți prea repede - faceți-vă mai întâi cercetările!
Ca student, alegerea unui supervizor este o decizie importantă. Veți fi în contact strâns cu ei înainte, în timpul și după procesul de scriere. Prin urmare, este important să alegeți pe cineva ale cărui interese sunt în concordanță cu ale dumneavoastră, astfel încât să vă ajute să dezvoltați idei și să vă conducă cercetarea în direcția corectă. De asemenea, supervizorul dvs. vă va ajuta cu procesul de scriere și vă va dezvolta subiectul în ceva ce poate fi publicat.
Un bun punct de plecare pentru a găsi un supervizor potrivit este prin pagina de profil de pe site-ul departamentului: vă veți face o idee despre focalizarea lor de cercetare din subiectele pe care le-au publicat în ultimii ani (sau chiar decenii). Dacă credeți că poate exista un potențial de colaborare între dvs. și unul dintre acești cercetători în viitor, dar nu sunteți sigur dacă încă supervizează tezele de licență, încercați să le trimiteți un e-mail în care să le întrebați despre asta - mulți supervizori sunt fericiți să vorbească despre stilul lor de supraveghere. /requirements prin e-mail, mai degrabă decât să aveți mai întâi întâlniri față în față, atâta timp cât nu le cauzează prea multe neplăceri!
Concluzie
Alegerea unui coordonator pentru teza de licență este o decizie importantă de luat. Supervizorul dumneavoastră vă va ajuta să vă dezvoltați subiectul și procesul de scriere. Iată câteva sfaturi pentru a alege persoana potrivită pentru asta:
Uită-te la câți supraveghetori au. Vrei să alegi pe cineva care a avut experiență de lucru cu alți studenți în situații similare cu a ta, astfel încât să te ajute să te ghideze prin ceea ce urmează!